Stewia

(Stevia rebaudiana L.)

 

Sztuka Kulinarna

Jest o wiele słodsza niż cukier. Jej słodkie liście to zdrowy i naturalny słodzik do napojów oraz potraw.

Działanie Lecznicze

Roślina ta charakteryzuje się właściwościami korzystnymi dla zdrowia. Może być wykorzystywana również przez osoby cierpiące na cukrzycę oraz nadciśnienie. Nie powoduje próchnicy zębów. Jest ciekawą alternatywą dla osób, które chcą dbać o zdrowie nie rezygnując ze słodzenia potraw i napojów.

Pochodzenie

Rośliny te występują w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej sięgając na północy po Meksyk i Stany Zjednoczone.

 

Ciekawostki

Naukowa nazwa rodzaju upamiętnia Pedro Jaime Esteve (zwanego Steviusem) – botanika i medyka z Walencji.

dostępność na wyczerpaniu
Stewia


W zależności od sposobu dostawy proponujemy Państwu różne rodzaje płatności: